Στην επόμενη ημέρα των επιχειρηματικών συνεργασιών, με επίκεντρο την ηλεκτρονική δικτύωση, στοχεύει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) που θέτει στην υπηρεσία του επιχειρείν δύο νέα σύγχρονα εργαλεία.
Πρόκειται για την πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Δικτύωσης (e-businessnetworkingplatform) και για την πλατφόρμα Ηλεκτρονικού Συνηγόρου του Επιχειρηματία (e-Ombusman). Οι δύο πλατφόρμες παρουσιάστηκαν, χθες, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα τα αποτελέσματα του έργου «Περιφερειακή επιχειρηματική ανάπτυξη μέσω της χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών».
Στο έργο που είναι ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητας 3 (Ανταγωνιστικότητα και Ανθρώπινοι πόροι) και στον τομέα παρέμβασης 2 (Στήριξη της Επιχειρηματικότητας & Δράσεις για την Αναδιάρθρωση της Οικονομίας) του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013» ως εταίροι, εκτός από το ΒΕΘ, που είναι επικεφαλής, συμμετέχουν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Blagoevgrad, το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η βουλγαρική Ένωση Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς και η τόνωση του αναπτυξιακού προφίλ της συνολικής περιοχής παρέμβασης, μέσω της δημιουργίας των απαραίτητων δομών για την προώθηση της επιχειρηματικότητας μεταξύ των δύο περιοχών.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Στελέχωσης (e-recruitmentplatform), ενώ σε εξέλιξη είναι και τέταρτη πλατφόρμα (βάσει του προγράμματος αναπτύσσονται τέσσερις πλατφόρμες), αυτή της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης (e-Learningplatform).
Αναφερόμενος στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος τόνισε ότι «η καθεμία, αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας, συμβάλλοντας στην καλύτερη, αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη αναβάθμιση του επιχειρηματικού γίγνεσθαι της διασυνοριακής επιχειρηματικής κοινότητας».
«Δράσεις όπως η δημιουργία ηλεκτρονικής δικτύωσης μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας που τόσο δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και να δημιουργήσουν προοπτικές για την ανάπτυξη συνεργιών προς όφελος της επιχειρηματικότητας» υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Σε ποιους απευθύνεται η πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Δικτύωσης
Σκοπός της πλατφόρμας είναι η παροχή εξελιγμένων και καινοτόμων υπηρεσιών στις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες BusinesstoBusiness (B2B) και BusinesstoCustomer (B2C).
Απευθύνεται δωρεάν στα μέλη του ΒΕΘ και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Μπλαγκόεβγκραντ.
Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να παρουσιάζουν το επιχειρηματικό τους προφίλ, καθώς και τα προϊόντα - υπηρεσίες που διαθέτουν στην αγορά. Κατά αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις μπορούν να εντοπίσουν ταχύτατα και αποτελεσματικά συνεργάτες άμεσου ενδιαφέροντος αλλά και να απευθυνθούν σε δυνητικούς πελάτες.
Η λειτουργία Β2Β της εφαρμογής βασίζεται σε καταχωρήσεις ταυτότητας εταιριών και αιτήματα αναζήτησης εταιριών τα οποία συγκρίνει παρέχοντας δύο ιεραρχημένες λίστες:
- λίστα με καταχωρήσεις εταιριών ανά ερώτημα, ταξινομημένες σύμφωνα με την καταλληλότητα των εταιριών για το εν λόγω ερώτημα και
- λίστα ερωτημάτων ανά καταχωρημένη εταιρία, ταξινομημένες ανάλογα με την καταλληλότητα των ερωτημάτων για την εν λόγω εταιρία.
Η προβολή και διαχείριση μιας καταχώρησης ή ενός ερωτήματος, μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε από τις τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, βουλγάρικα) της εφαρμογής.
Το B2C μέρος της πλατφόρμας δεν απαιτεί εγγραφή για την χρήση του και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον απλό επισκέπτη όπως επίσης βέβαια και από μια εγγεγραμμένη εταιρία. «Το κομμάτι του B2C συνδέει τα e-shops όσων από τις εγγεγραμμένες εταιρίες το επιθυμούν, με την πλατφόρμα b2bmall και στη συνέχεια παρέχει δυνατότητες αναζήτησης προϊόντων και σύγκρισης των τιμών τους, δίνοντας τελικά την δυνατότητα στον χρήστη, από τα αποτελέσματα της αναζήτησης και αφού επιλέξει ποιο είναι το προϊόν που τον συμφέρει και επιθυμεί, να μεταβεί στην συγκεκριμένη σελίδα προϊόντος του αντίστοιχου e-shop της εταιρίας και να προχωρήσει στην αγορά του» τόνισε ο α΄ αντιπρόεδρος του ΒΕΘ, Σίμος Διαμαντίδης υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχουν τέτοια εργαλεία για το επιχειρείν εν μέσω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης που διανύουμε.
Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα είναι πλήρως λειτουργική και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την επισκεφθούν και να εγγραφούν στους παρακάτω συνδέσμους: http://www.b2bmall.eu, http://www.b2bmall.gr.
Έρχεται ο Συνήγορος του Επιχειρηματία
Ο Συνήγορος του Επιχειρηματία (e-ombudsman) φιλοδοξεί να αποτελέσει τον διαμεσολαβητή μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και Βουλγαρία με την κατά τόπους δημόσια διοίκηση είτε σε τοπικό, είτε σε κεντρικό επίπεδο.
«Οι επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα με τη δημόσια διοίκηση θα μπορούν να αναζητούν σε μια βάση δεδομένων αντίστοιχα προβλήματα που έχουν επιλυθεί στο παρελθόν και τον τρόπο επίλυσής τους. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αντίστοιχες καταχωρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν σχετικές αναφορές» τόνισε κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας ο Κώστας Μοδικός, στέλεχος της συμβουλευτικής εταιρείας Ατλαντίς που υλοποιεί το έργο για λογαριασμό του ΒΕΘ. Εξειδικευμένο στέλεχος – συνεργάτης του Επιμελητηρίου θα αναλαμβάνει την ανάλυση των σχετικών αναφορών και την κοινοποίησή τους προς το υπουργείο Ανάπτυξης ή άλλους δημόσιους φορείς. Στην περίπτωση επίλυσης του προβλήματος, θα ενημερώνεται αυτόματα το πρόσωπο που έχει υποβάλλει την αναφορά και θα εμπλουτίζεται αντίστοιχα η βάση δεδομένων. Στόχος της εφαρμογής αποτελεί η βελτίωση, αφενός της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται από τους δημόσιους οργανισμούς και αφετέρου της επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των τοπικών δημόσιων υπηρεσιών, καθώς και με τη δημόσια διοίκηση. Η πλατφόρμα έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται σύντομα να τεθεί σε λειτουργία.
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι η πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Εκπαίδευσης, η οποία υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Μακεδονία. Η πλατφόρμα θα αποτελέσει μία διαδικτυακή πύλη, που θα ενδυναμώσει τη διασυνοριακή εκπαίδευση και τη μεταφορά τεχνογνωσίας ανάμεσα στις περιοχές όλων των ενδιαφερομένων για θέματα σχετικά με τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Στο μοντέλο της επιχειρηματικής αριστείας του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Διαχείρισης Ποιότητας αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων Βουλγαρίας Πάμλεν Μάβρωβ, που παρέστη στη χθεσινή ημερίδα. Η Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια του έργου θα διοργανώσει σεμινάρια στο πλαίσιο ημερίδων που θα διεξαχθούν στη Βουλγαρία και θα προωθήσει το μοντέλο επιχειρηματικής αριστείας σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Για την υποστήριξη του μοντέλου υλοποιεί σχετική βάση δεδομένων και θα διοργανώσει ηλεκτρονικό διαγωνισμό καθώς και δύο τελετές επιχειρηματικής αριστείας.