Eνίσχυση γυναικείας επιχειρηματικότητας

Διαβάστε σε αυτή την ενότητα:

Φορείς και Υπηρεσίες υποστήριξης της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

1. Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος

Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) είναι ένας μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός για γυναίκες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Είναι μέλος της Επιτροπής Εμπορίου & Ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), του Συνδέσμου Γυναικών Επιχειρηματιών της Μεσογείου (FAEME), ενώ αρκετά μέλη του συμμετέχουν στις διοικήσεις Επιμελητηρίων. Συνεργάζεται με υπουργεία, κοινωνικούς φορείς, επαγγελματικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση των συμφερόντων των γυναικών που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο ΣΕΓΕ παρέχει στις γυναίκες επιχειρηματίες της Ελλάδας το περιβάλλον για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, προάγει τη νεανική επιχειρηματικότητα, βελτιώνει την αναγνωρισιμότητα των επιτευγμάτων τους στις επιχειρήσεις τους και προωθεί την ανάπτυξη των γυναικείων επιχειρήσεων μέσα από την έρευνα και τη πληροφόρηση. Ο ΣΕΓΕ προάγει τη δεοντολογία και την ηθική στην άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των γυναικών, ενώ συγχρόνως αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που αποδεικνύουν τη συναίσθηση της κοινωνικής του ευθύνης.

Γενικότερα, ο ΣΕΓΕ δημιουργήθηκε με στόχο τη δικτύωση όλων των γυναικών επιχειρηματιών. Τη συλλογική αντιμετώπιση των δυσκολιών και εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες-επιχειρηματίες σήμερα, τις εμπορικές συνεργασίες και τη δικτύωση με ανάλογους φορείς των κρατών-μελών της Ε.Ε., έτσι ώστε να έχουν μια σφαιρική προσέγγιση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ακόμη, για να είναι περισσότερο οργανωμένες και να αντεπεξέρχονται στον ανταγωνισμό και στις ανάγκες του επαγγελματικού και κοινωνικού εκσυγχρονισμού.

Διεύθυνση:
Εγνατία 6, 546 26, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310514514 & fax: 2310514514
e-mail: info<στο>sege.gr 
Website: http://www.sege.gr

2. Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών της Μεσογείου (AFAEMME)

Σκοπός του AFAEMME είναι να συνδέσει τις Ενώσεις και τους Συνδέσμους των γυναικών επιχειρηματιών και στελεχών των μεσογειακών χωρών και να τις εκπροσωπήσει στην προσπάθειά τους να προωθήσουν και να συντονίσουν τις δραστηριότητές τους με κοινό σκοπό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μέρος της κινητικότητας του AFAEMME αποτελεί και η εκστρατεία Woman Mobility Information Campaign, η οποία περιλαμβάνει δύο βασικές, απαραίτητες και συμπληρωματικές δραστηριότητες:

WOMEN MOBILITY MED PLATFORM: μια δραστηριότητα παραγωγής και διανομής πληροφοριακού υλικού για βασικές πτυχές της εργασιακής κινητικότητας σε μεσογειακές χώρες.

WOMENMOBILITY.ORG (http://www.womenmobility.org): μία δραστηριότητα που αφορά την on-line ενημέρωση όλων των επιχειρηματιών γυναικών σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις, ευκαιρίες και δυνατότητες που προσφέρουν οι μεσογειακές αγορές.

Afaemme International Projects Department
Address: C/ Rector Ubach 8, Entlo 3ª. 08021 Barcelona (Spain) 
Phone: 0034 93 209 82 22, Fax : 0034 93 200 68 63 
Website: http://www.afaemme.org

3. Portal ενημέρωσης για τη γυναίκα επιχειρηματία

Το businesswoman.gr είναι το πρώτο ελληνικό ηλεκτρονικό περιοδικό για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα με στόχο την άμεση ενημέρωση και αξιόπιστη πληροφόρηση όλων των ενδιαφερομένων επαγγελματιών, στελεχών και επιχειρηματιών γυναικών. Δημιουργήθηκε από μια ομάδα γυναικών επιχειρηματιών, με στόχο την εξοικείωση της σύγχρονης γυναίκας επιχειρηματία με τη συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία. Πρόθεσή του είναι να φέρει σε επαφή τις επιχειρηματίες με καταξιωμένους επιστήμονες και ειδικούς στο χώρο των επιχειρήσεων και παράλληλα, να τις ενημερώσουν υπεύθυνα και λεπτομερειακά για προγράμματα, υπηρεσίες και πηγές που θα δώσουν τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα.

Το businesswoman.gr είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας μέσω του οποίου συζητούνται θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ανταλλάσσονται απόψεις με γυναίκες-επιχειρηματίες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Καλύπτει πολύπλευρα τις ανάγκες πληροφόρησης της σύγχρονης γυναίκας επιχειρηματία χωρίς να είναι εξαρτημένο από συλλόγους, ομάδες ειδικών συμφερόντων ή άλλους φορείς.

Στα περιεχόμενά του θα βρείτε έρευνες, απόψεις και συμβουλές ειδικών, ενημέρωση σχετικά με προγράμματα, σεμινάρια και εκθέσεις, χρηστικά θέματα που αφορούν στην επιχειρηματική καθημερινότητα, παρουσιάσεις βιβλίων σχετικών με τον κόσμο των business και της επιτυχίας, τα τελευταία νέα της τεχνολογίας, νέα και δημοσιεύσεις επιχειρήσεων.

Διεύθυνση:
Μητροπόλεως 15, Τ.Κ. 54624, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310239790, fax: 2310239790
e-mail: info<στο>businesswoman.gr 
Website: http://www.businesswoman.gr

4. Portal ενημέρωσης για τη γυναίκα επιχειρηματία από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στοχεύει στην  παροχή κατάλληλων διαδικτυακών συνδέσεων με οργανώσεις, προγράμματα και  αντιπροσωπευτικές εκδηλώσεις γυναικών επιχειρηματιών που αφορούν την προώθηση και τη στήριξη του γυναικείου επιχειρηματικού πνεύματος.

Website: http://ec.europa.eu/enterprise/policies/sme/promoting-entrepreneurship/women/portal/

5. European Network to Promote Womens Entrepreneurship (WES)

Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενίσχυσης της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας (WES) είναι η Γενική Γραμματεία Ισότητας, η οποία και υλοποιεί δύο έργα στα πλαίσια του Γ’ ΚΠΣ: α) το Έργο: "Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις υπέρ των γυναικών" και β) το Έργο "Θετικές Δράσεις υπέρ των γυναικών στις Μικρομεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις".

Διεύθυνση: 
Γενική Γραμματεία Ισότητας (Γ.Γ.Ι.) - ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α., Δραγατσανίου 8, Πλ. Κλαυθμώνος, 105 59 Αθήνα, τηλ.: 210 3315292-5, 210 3315344 & fax: 210 3315276
e-mail: info<στο>isotita.gr και isotita<στο>otenet.gr
Website: http://www.isotita.gr

6. Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας και προώθησης γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα

Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.) λειτουργεί υπό την εποπτεία και χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Μερικοί από τους βασικούς στόχους ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του Κ.Ε.Θ.Ι. είναι η διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας σε θέματα ισότητας των φύλων, η τεκμηρίωση και παροχή πληροφόρησης στην απασχόληση, επιχειρηματικότητα και κοινωνική ένταξη, η υποστήριξη γυναικών για την προώθηση στην αγορά εργασίας, κ.ά. Γενικότερα στο Κ.Ε.Θ.Ι. λειτουργούν Κέντρα Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Γυναικών για την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική ένταξη στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Βόλο.

Website: http://www.kethi.gr

7. Promoting Women’s Enterprise Support Services (PROWESS) 

Το PROWESS είναι ένα δίκτυο από άτομα και οργανώσεις που στηρίζουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Στόχος τους είναι η παροχή καλύτερης πληροφόρησης και ενίσχυσης νέων επιχειρηματικών δράσεων.

Website: http://www.prowess.org.uk 

8. Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (Ε.Ε.Δ.Ε.Γ.Ε.)

To Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών είναι ένα κίνημα γυναικών επαγγελματιών που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια στις Βρυξέλλες και απλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη με στόχο την ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και την υλοποίηση των αποφάσεων της Λισσαβόνας.

Το Δίκτυο τίθεται στη διάθεση των γυναικών επιχειρηματιών, μελών των Ελληνικών Επιμελητηρίων, καθώς και εκείνων που θέλουν να ενταχθούν στην παραγωγή και κηρύσσει τον πόλεμο κατά της γυναικείας ανεργίας, της απαξίωσης και της ένταξης των γυναικών στις εφεδρείες των παραγωγικών τάξεων.

Στόχοι του Δικτύου είναι:

  • Η ευαισθητοποίηση των Επιμελητηρίων και των επιχειρηματιών-μελών τους σχετικά με τα οφέλη της πλήρους ενσωμάτωσης των γυναικών στην οικονομία.
  • Ο προσδιορισμός των εμποδίων, που αποτρέπουν τις γυναίκες από την πλήρη ένταξη τους στο εργατικό δυναμικό.
  • Η συμμετοχή των γυναικών στις παραγωγικές μονάδες και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Website: http://www.eedege.eu/ 
e-mail: president<στο>grcwn.gr 

Προγράμματα γυναικείας επιχειρηματικότητας

Τα προγράμματα "Ενίσχυσης Γυναικείας Επιχειρηματικότητας" αποσκοπούν στην ανάπτυξη, υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας των γυναικών που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά, αξιοποιώντας τις γνώσεις, την κατάρτιση και τα ταλέντα τους. Στα πλαίσια αυτού του ενδιαφέροντος εντάσσονται τα παρακάτω προγράμματα και κοινοτικές πρωτοβουλίες:

1.  Πρόγραμμα "Ενίσχυση Γυναικείας Επιχειρηματικότητας"

Το έργο "Ενίσχυσης Γυναικείας Επιχειρηματικότητας" αποσκοπεί στην ανάπτυξη, υποστήριξη και προώθηση της Επιχειρηματικότητας στις γυναίκες  μέσω χρηματοδοτικών ενισχύσεων για τη δημιουργία νέων και βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών με έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη και τοπική οικονομία. Εντάσσεται στο Μέτρο 2.8.2 του Επιχειρηματικού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα" του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Website: http://www.mcit.gov.cy

2. Πρόγραμμα "Επιχορήγηση για την παροχή Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων υπέρ των γυναικών"

Το έργο "Επιχορήγηση για την παροχή Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων υπέρ των γυναικών", εντάσσεται στο Μέτρο 5.3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Απασχόληση & Επαγγελματική Κατάρτιση" του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας  στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ. Από το πρόγραμμα αυτό, όπου τελικός δικαιούχος είναι η Γενική Γραμματεία Ισότητας (ΓΓΙ) και Επιστημονικός Σύμβουλος το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.), αναμένεται να ωφεληθούν συνολικά πάνω από 9.000 γυναίκες σε ολόκληρη τη χώρα κατά το χρονικό διάστημα 2004-2006.

Website: http://www.isotita.gr/index.php/docs/c26/

3. Κοινοτική Πρωτοβουλία EQUAL

Στη Κοινοτική Πρωτοβουλία EQUAL εντάσσεται το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και Διαπεριφερειακό Σύστημα Υποστήριξης στην Κοινωνική Οικονομία – DIONI II", το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Website: http://www.equal-greece.gr


4. Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER+

Η Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER (Liaisons Entre Actions pour le Développement des Economies Rurales) αποτελεί τη σπουδαιότερη πρωτοβουλία της Κοινότητας η οποία συμβάλλει στην προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στις λιγότερο ευνοημένες περιοχές της ελληνικής υπαίθρου (ορεινές και μειονεκτικές), όπου και εφαρμόζεται.

Website: http://ec.europa.eu/agriculture/rur/leaderplus/index_en.htm

5. Κοινοτική Πρωτοβουλία NOW

Η Κοινοτική Πρωτοβουλία NOW "Νέες Επαγγελματικές Ευκαιρίες για τις Γυναίκες" (New Opportunities for Women) έχει διαπιστωθεί ότι αποτέλεσε ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την επαγγελματική κατάρτιση των γυναικών. Η Πρωτοβουλία NOW παρακινεί τις γυναίκες να μετασχηματίσουν τις ικανότητές τους στη μορφή μικρών επιχειρήσεων σε ατομική ή συλλογική βάση. Έχει διευκολύνει και έχει παράσχει τη δυνατότητα σε ομάδες γυναικών να συμμετάσχουν σε μια μεγάλη κλίμακα πρωτοβουλιών και συνεργασιών.

Website: http://www.iol.ie/EMPLOYMENT/...

Χρήσιμοι σύνδεσμοι και έντυπο υλικό

  1. ΘΕΜΙΔΑ: Δίκτυο προώθησης ισότητας μέσα από τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης και επιχειρηματικότητας http://www.entre.gr/themida/
  2. Ανθοπούλου Θ., Γιδαράκου Ι., Δημοπούλου Ε., Καζακόπουλος Λ., Σκεμπέρη Δ., Σκορδίλη Σ., Στρατηγάκη Μ. (2005) "Επιχειρηματικότητα γυναικών: Όψεις ιδιοκτησίας και διοίκησης"
  3. Women’s Entrepreneurship Development and Gender Equality (WEDGE)http://www.ilo.org/empent/areas/womens-entrepreneurship-development-wed/lang--en/index.htm
  4. Eurochambres Women Network (EWN) http://eurochambres.be/...
  5. International Entrepreneurship (Entrepreneurship in Greece)http://www.internationalentrepreneurship.com/...
  6. CIPE – Center for International Private Enterprise, Support for Women and Youth Entrepreneurship http://www.cipe.org/... 
  7. Women’s e-news http://www.womensenews.org/...
  8. Women Entrepreneurs Inc. http://www.weainc.webs.com/
  9. Women’s Entrepreneuship Portalhttp://ec.europa.eu/enterprise/policies/sme/promoting-entrepreneurship/women/portal/
  10. Μελέτη για την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας (Έκθεση Best αριθ.2, 2004)
  11. Women entrepreneurs
  12. "European network to promote women’s entrepreneurship" (WES) (Activities Report, 2004)
  13. Good practices in the promotion of female entrepreneurship, (Examples from Europe and other OECD Countries, 2002)
  14. European forum on female entrepreneurship (2003)
  15. Innovation & Technology Transfer (3/2004), Women entrepreneurs – Teeing up for success  ftp://ftp.cordis.lu/pub/itt/docs/...
  16. Labor market and entrepreneurship overcoming stereotypeshttp://www.afaemme.org/bol/... 
  17. Women in Business and in Decision http://www.eurochambres.eu/Content/Default.asp?PageID=84

Το έντυπο "Eνίσχυση νεανικής & γυναικείας επιχειρηματικότητας"

Έντυπο

 

Η επιχειρηματικότητα σε συνδυασμό με τη νέα τεχνολογία, την έρευνα και την καινοτομία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην εποχή της νέας οικονομίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην δημιουργία απασχόλησης, στην παραγωγικότητα, στην ποιότητα και στην δυναμική ανάπτυξη της αγοράς εργασίας.

Το Γραφείο Διασύνδεσης & Σταδιοδρομίας στα πλαίσια των στόχων του για παροχή επαγγελματικής συμβουλευτικής και πληροφόρησης σε φοιτητές και απόφοιτους του Πολυτεχνείου Κρήτης, επιδιώκει να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο στην υποστήριξη για την ενθάρρυνση και την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων  επιχειρηματικότητας.

Μία από τις δραστηριότητες του γραφείου αφορά την έκδοση συμβουλευτικών οδηγών. Ο οδηγός "Eνίσχυση νεανικής & γυναικείας επιχειρηματικότητας" ενημερώνει για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που παρέχονται στις συγκεκριμένες ομάδες για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και επιχειρηματικών ιδεών.

Το έντυπο διανέμεται δωρεάν από το Γραφείο μας και είναι διαθέσιμο για διάβασμα εδώ: Οδηγός "Eνίσχυση νεανικής & γυναικείας επιχειρηματικότητας".