«Η Επιχειρηματικότητα για την Ανάπτυξη. Οι γυναίκες πολύτιμο κεφάλαιο» είναι το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτού Ρόδης Κράτσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 2012, στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 10.00 -13.30 μ.μ.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αναδείξει τη σημασία της γυναικείας επιχειρηματικότητας για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Επιστήμονες και επιχειρηματίες διαφόρων χώρων θα καταθέσουν τις πολύπλευρες εμπειρίες τους, θα ανταλλάξουν απόψεις και θα διατυπώσουν προτάσεις ενώ οι γενικοί γραμματείς Βιομηχανίας κ. Σπύρος Ευσταθόπουλος και Ισότητας των φύλων κα Ζέττα Μακρή θα αναφερθούν στις δράσεις της πολιτείας.
Τα θέματα που θα τεθούν στη συζήτηση μεταξύ άλλων είναι:
- Υπάρχει διαφορετικότητα του φύλου στην επιχειρηματικότητα;
- Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα, θετικά ή αρνητικά;
- Ποιο το προφίλ των γυναικών επιχειρηματιών;
- Ποια η ιδιαίτερη συμβολή των νέων γυναικών που καταγράφουν υψηλό επίπεδο σπουδών, καλύτερες προοπτικές καινοτόμου δράσης και φιλόδοξους στόχους;
- Ποια εμπόδια συναντούν οι γυναίκες και ποια τα μέσα υπέρβασής τους;
- Σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται οι γυναίκες; Σε ποιους επιτυγχάνουν;
- Ποιο το προφίλ των γυναικών στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων;
- Ποιες οι ιδιαίτερες κοινωνικές, οικονομικές, οικογενειακές συνθήκες κάτω από τις οποίες δραστηριοποιούνται;
- Ποιοι οι λόγοι που οδηγούν στη δημιουργία δικτύων επιχειρηματιών και ποια η συμμετοχή των γυναικών;
- Ποιος ο ρόλος της εκπαίδευσης για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας;
- Ποιος ο ρόλος και η σημασία της έρευνας στον τομέα της γυναικείας επιχειρηματικότητας;
- Πώς πρέπει να είναι μία επιτυχημένη πολιτική από τη χώρα μας, από την Ε.Ε. για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας;
Στη χώρα μας το συνεχιζόμενο χάσμα μεταξύ των φύλων αφορά και στην επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία για την περίοδο 2010-2011 στην Ελλάδα, μόνο το 3,7% του πληθυσμού 18-64 ετών ήταν γυναίκες επιχειρηματίες. Αντίστοιχα στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι γυναίκες επιχειρηματίες αποτελούν των 30% του συνόλου των επιχειρηματιών.
Την ίδια στιγμή, το 60% του συνόλου των αποφοίτων πανεπιστημίου στην Ε.Ε. είναι γυναίκες που υποεκπροσωπούνται στον επιχειρηματικό τομέα, είτε ως επιχειρηματίες είτε ως υψηλά στελέχη επιχειρήσεων. Με βάση, δε, τις περισσότερες στατιστικές και προβλέψεις προκύπτει ότι οι προσδοκίες δραστηριοποίησης και εξέλιξης είναι ισχυρότερες ανάμεσα στις γυναίκες επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είναι μητέρες.
«Η σύγχρονη πραγματικότητα μας λέει ότι η ανάληψη ρίσκου και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από γυναίκες διαγράφουν νέες προοπτικές και πρέπει να αποτελούν σημαντικό πολιτικό και οικονομικό στόχο καθώς είναι απαραίτητη συνιστώσα για την οικονομική ευημερία, την τοπική ανάπτυξη, τη σύγκλιση και τη συνοχή. Στη χώρα μας, εκτός από το έλλειμμα συμμετοχής των γυναικών, υπάρχει και έλλειμμα δημοσίου διαλόγου για το θέμα αυτό», δηλώνει η ευρωβουλευτής και συμπληρώνει: «Τα νέα αυτά δεδομένα πρέπει να μας απασχολήσουν και να ενταχθούν δημιουργικά στη στρατηγική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».
Συνημμένα μπορείτε να βρείτε την Πρόσκληση και το Πρόγραμμα της εκδήλωσης.