27/8/2012: Το Διεθνές Συνέδριο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας 'East-Meets-West' 1-4 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία

Tο μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο που προγραμματίζεται να οργανωθεί στην Κύπρο σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και το οποίο στοχεύει να φέρει κοντά την ερευνητική, ακαδημαϊκή και την επιχειρηματική κοινότητα από όλο τον κόσμο, διοργανώνεται, τον Σεπτέμβριο, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Γραφείου Κύπρου (ΕΓΚ).

altΤο Διεθνές Συνέδριο, με τίτλο «East- Meets- West on Innovation and Entrepreneurship Congress and Exhibition 2012», θα διεξαχθεί από 1-4 Σεπτεμβρίου 2012 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία. Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2012.

Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου EASTWEST 2012, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την επίσημη ανακοίνωση του Διεθνούς Συνεδρίου, σημείωσε ότι λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της Κύπρου, το Συνέδριο και η Έκθεση που θα διεξαχθεί παράλληλα, θα αποτελέσει ορόσημο για την προώθηση και ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 1.000 συμμετέχοντες από περισσότερες από 50 χώρες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση της Κύπρου στο διεθνές επιστημονικό χάρτη της γνώσης και της καινοτομίας.

Η Διευθύντρια Τουρισμού κ. Αννίτα Δημητριάδου, μιλώντας εκ μέρους του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, σημείωσε ότι η υποστήριξη τέτοιων διεθνών συνεδρίων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του ΚΟΤ. Σημειώνεται ότι ο ΚΟΤ θα υποστηρίξει οικονομικά τις πολιτιστικές – κοινωνικές εκδηλώσεις του Συνεδρίου.

Το Συνέδριο παρουσίασε ενώπιον εκπροσώπων των ΜΜΕ και Πρέσβεων ξένων χωρών στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου EASTWEST 2012, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου Κύπρου και Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων, Δρ. Γρηγόρης Μακρίδης. Σύμφωνα με τον κ. Μακρίδη το Συνέδριο θα ενδυναμώσει τη γέφυρα για διεθνή συνεργασία μεταξύ ερευνητών και επιχειρηματικού κόσμου και θα προωθήσει τη διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα, ενώ θα αποτελέσει σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη σημαντικών τεχνολογικών εξελίξεων και επιχειρηματικών ευκαιριών, τη μεταφορά καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας σε προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και την εξάλειψη των περιορισμών πρόσβασης στην επιστημονική/ερευνητική γνώση και σε οικονομικούς πόρους. Το Συνέδριο θα αποτελέσει επίσης ευκαιρία για περαιτέρω ανάδειξη της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου υπηρεσιών με ταυτόχρονη προώθηση της κοινωνίας της γνώσης και της καινοτομίας, τόνισε ο Δρ. Μακρίδης.

Πιο συγκεκριμένα, το Συνέδριο στοχεύει στην:

  • βελτίωση των δεσμών μεταξύ του ερευνητικού και του επιχειρηματικού κόσμου,
  • αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα, καινοτομία και επιχειρησιακή ανάπτυξη,
  • ενθάρρυνση της βιομηχανίας και ιδιαίτερα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) και των επιστημόνων να αξιοποιήσουν πλήρως τις διεθνείς πηγές γνώσης και καινοτομίας,

ώστε να αναπτυχθεί αποτελεσματικά το κατάλληλο επιχειρηματικό δυναμικό που θα είναι σεθέση να μετουσιώνει τις καινοτόμες ιδέες σε προϊόντα και υπηρεσίες.

To τετραήμερο Συνέδριο θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις και συζήτηση σχετικών θεμάτων και πρόσφατων ερευνητικών δεδομένων, συνεδριάσεις στρογγυλής τραπέζης όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να καταλήξουν σε ουσιαστικά συμπεράσματα για την καινοτομία και επιχειρηματικότητα, θεματικές ενότητες με διεθνείς ομιλητές για τις πιο πρόσφατες καινοτόμες και επιχειρηματικές ιδέες και προτεραιότητες πολιτικής των χωρών σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα, τα θέματα που προτείνονται ως θεματικές ενότητες είναι μεταξύ άλλων: κλιματικές αλλαγές, πόλεις και διαβίωση, εκπαίδευση και μάθηση, ενέργεια, περιβάλλον, νερό, τεχνολογίες επικοινωνιών και πληροφορικής, βιοτεχνολογίες, τουρισμός, απασχόληση, υπηρεσίες αερομεταφορών κ.α. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα διεξάγεται παράλληλα και Έκθεση για παρουσίαση καινοτόμων τεχνολογιών και ερευνητικών αποτελεσμάτων, προϊόντων και υπηρεσιών από ερευνητικά ινστιτούτα, τη βιομηχανία και επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, ενώ θα προσφέρονται υπηρεσίες συμβουλευτικής επαγγελματικής καθοδήγησης.

Το Διεθνές Συνέδριο υποστηρίζουν ως συνδιοργανωτές ή χορηγοί οι ακόλουθοι πρωτοπόροι Οργανισμοί και Ιδρύματα σε θέματα γνώσης, τεχνολογίας και υπηρεσιών (όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής): Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ), Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Συντονιστών ERASMUS (EAEC), Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας (ΕΑGG) , Ίδρυμα ΘΑΛΗΣ, Ευρω-Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (EMUNI), Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες», Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και Δίκτυο Ευρωπαϊκών Περιφερειών Έρευνας και Καινοτομίας (ERRIN).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Διεθνές Συνεδρίου EASTWEST 2012 και του ΕΓΚ :www.eastmeetswest.eu.com, www.eoc.org.cy ή επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 22894294.