13/7/2012: Δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις από το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ

Ανέξοδο στήριγμα θα βρουν μικρές επιχειρήσεις στο ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, στο πλαίσιο προγράμματος για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, απευθυνόμενο στις μικρές επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων, εξέδωσε στις 3 Ιουλίου 2012 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή τους στο έργο «Δίκτυο Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας για τις Μικρές Επιχειρήσεις», που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Εκτιμάται ότι κατά το τρέχον έτος θα ωφεληθούν περίπου 175 πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, ενώ τα 2 επόμενα έτη (έως το 2015) θα ωφεληθούν περίπου 860 επιχειρήσεις πανελλαδικά. 

Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη ενός πανελλαδικού Δικτύου Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης σε Πολύ Μικρές και Μικρές επιχειρήσεις του δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας (μεταποίηση, εμπόριο, υπηρεσίες). Βασική επιδίωξη του «Δικτύου Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας για τις Μικρές Επιχειρήσεις» είναι να δημιουργηθεί μια δομή παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης μέσω εξειδικευμένων συμβούλων, στοχευμένη στις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων. To ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, έχοντας ήδη καταρτίσει μητρώο συμβούλων επιχειρήσεων, φέρνει κοντά στην καθημερινά δοκιμαζόμενη μικρή επιχείρηση επαγγελματικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του επιχειρηματία. Οι σύμβουλοι θα αμείβονται αποκλειστικά από τον προϋπολογισμό του προγράμματος.

Προϋποθέσεις λήψης δωρεάν υπηρεσιών από συμβούλους του Δικτύου

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να λάβουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

1. Διαθέτουν επιλέξιμη δραστηριότητα (βλ. ακόλουθο πίνακα).

2. Είχαν έως 25 άτομα προσωπικό (σε ισοδύναμο ετήσιων μονάδων εργασίας) το 2011.

3. Λειτουργούν τουλάχιστον 1 έτος.

4. Διαθέτουν νομική μορφή ατομικής επιχείρησης ή εταιρίας. Εξαιρούνται τα franchise.

Ποια θα είναι η διαδικασία επιλογής

Οι επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια μπορούν να υποβάλλουνΑΙΤΗΣΗ. Στην αίτηση θα επιλέξουν μέχρι 3 από τα ακόλουθα θεματικά πεδία, όπου εντοπίζουν ανάγκη για συμβουλευτική υποστήριξη:

Χρηματοοικονομική και λογιστική διαχείριση Προώθηση πωλήσεων – Σύνταξη σχεδίου μάρκετινγκ
Χρηματοδότηση / αναχρηματοδότηση / βελτίωση όρων δανεισμού Μελέτη αγοράς – προοπτικών του κλάδου
Αποτίμηση / εξαγορά επιχειρήσεων Μελέτη ανταγωνισμού
Μελέτη βιωσιμότητας Εκπαίδευση, κατάρτιση, διαχείριση, ανάπτυξη και αξιολόγηση ανθρώπινου δυναμικού
Βελτίωση του πλαισίου οργάνωσης και διοίκησης της επιχείρησης Ασφάλεια και υγιεινή στο χώρο εργασίας
Σχεδιασμός / αξιολόγηση / υποστήριξη της υλοποίησης επιχειρηματικών σχεδίων* Ποιότητα (HACCP, ISO κλπ)
Δικτύωση επιχειρήσεων Σχεδιασμός και ανάπτυξη συστημάτων πληροφορικής – Αξιοποίηση / Χρήση των Νέων Τεχνολογιών
Υποστήριξη στη διαδοχή / μεταβίβαση της επιχείρησης Ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας

* Στο θεματικό πεδίο «Σχεδιασμός / αξιολόγηση / υποστήριξη της υλοποίησης επιχειρηματικών σχεδίων» δεν περιλαμβάνεται η ένταξη επιχείρησης σε προγράμματα χρηματοδότησης, αναπτυξιακό νόμο κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό, οποιαδήποτε σχετική ενέργεια (σύνταξη πρότασης για χρηματοδότηση, προετοιμασία φακέλου κ.ά.) δεν αφορά υπηρεσία του Δικτύου Επιχειρηματικότητας.

Τα θεματικά πεδία στα οποία εκτείνεται η συμβουλευτική υποστήριξη έχουν καθοριστεί μετά από έρευνα που  πραγματοποιήθηκε για τη διερεύνηση και την ανάδειξη των αναγκών των μικρών επιχειρήσεων του δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας.

Η επιλογή θα γίνει με σειρά προτεραιότητας από τριμελή επιτροπή αξιολόγησης, που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό, έως ότου συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος αριθμός (175 επιχειρήσεις) για το 2012.

Κατόπιν συμπλήρωσής της, η αίτηση θα αποστέλλεται στην κεντρική δομή του Δικτύου Επιχειρηματικότητας στην Αθήνα, όπου και θα τηρείται πρωτόκολλο για όλες τις αιτήσεις που υποβάλλονται πανελλαδικά. Οι αιτήσεις θα αποστέλλονται με fax στο 2103838027, με email στο diktyo@imegsevee.gr ή ταχυδρομικώς στη διεύθυνση ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ – Δίκτυο Επιχειρηματικότητας, Αριστοτέλους 46,  Τ.Κ. 104 43, Αθήνα

Πώς θα υλοποιηθεί το έργο

Με βάση την αίτηση της επιχείρησης και τα δηλωμένα θεματικά πεδία υποστήριξης, θα επιλέγεται από το Μητρώο Συμβούλων Επιχειρηματικότητας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ο κατάλληλος σύμβουλος για να υποστηρίξει τις δηλωθείσες ανάγκες της επιχείρησης. Το μητρώο συμβούλων επιχειρηματικότητας πλαισιώνεται από ικανό αριθμό συμβούλων, κατανεμημένων ανά γεωγραφική περιοχή, την οποία και θα εξυπηρετήσουν στο πλαίσιο της πανελλαδικής διάστασης του Δικτύου Επιχειρηματικότητας.
Οι παρεχόμενες συμβουλευτικές υπηρεσίες δεν θα υπερβαίνουν σε διάρκεια τον 1 μήνα από την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και της ωφελούμενης επιχείρησης. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο σύμβουλος επιχειρηματικότητας προβλέπεται να παρέχει κατά προσέγγιση 40-50 ανθρωποώρες συμβουλευτικής υποστήριξης σε κάθε επιχείρηση, οι οποίες δύναται να κατανεμηθούν, ανάλογα και με το είδος της υπηρεσίας, σε προσωπικές / επιτόπιες επαφές και κατά το υπόλοιπο σε εξ αποστάσεως υποστήριξη (μέσω τηλεφώνου, email και fax) και εργασία γραφείου. Οι επιτόπιες επισκέψεις στην επιχείρηση καθορίζονται κατ’ ελάχιστο ως εξής:
1η επίσκεψη: Συνάντηση γνωριμίας και διαγνωστική εργασία για τον εντοπισμό των βασικών προβλημάτων της επιχείρησης.
2η επίσκεψη: Συνάντηση του συμβούλου με τον επιχειρηματία, για τον προσδιορισμό και την ιεράρχηση των αναγκών που θα εξυπηρετηθούν καθώς επίσης και στη στοχοθεσία και στον προγραμματισμό των ενεργειών για την επίλυση των προβλημάτων.
3η επίσκεψη: Παράδοση των παραδοτέων και παρουσίαση της υπηρεσίας στην επιχείρηση.

Στο πλαίσιο κάλυψης των αναγκών των επιχειρήσεων πανελλαδικά, αξιοποιούνται ενεργά όλες οι περιφερειακές δομές που διαθέτει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ιωάννινα) με στόχο την πανελλαδική διάσταση του Δικτύου. Ειδικότερα, κάθε Δομή του Δικτύου Επιχειρηματικότητας καλύπτει συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, όπως ορίζονται στον παρακάτωπίνακα:

Περισσότερες πληροφορίες για το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις για το πώς θα συμμετάσχουν στο Δίκτυο Επιχειρηματικότητας, οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες μπορούν είτε να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του έργου www.diktyo.imegsevee.gr είτε να έρθουν σε επικοινωνία με τους Συντονιστές της κεντρικής δομής του Δικτύου Επιχειρηματικότητας, κ. Ηλία Γεωργόπουλο και κ. Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο τηλέφωνο 2108837188, καθώς και στο email diktyo@imegsevee.gr

Συνημμένα αρχεία

Πρόσκληση προς τις επιχειρήσεις

Αίτηση για δωρεάν υπηρεσίες συμβούλου επιχειρήσεων

Σχέδιο συμφωνητικού