Στο πλαίσιο του έργου «Ενίσχυση δράσεων ακαδημαϊκής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στα πλαίσια του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης» που υλοποιείται από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Ίδρυμα Τεχνολογία και Έρευνας, διοργανώνεται ενημερωτική – εκπαιδευτική εκδήλωση με θέμα «Πρακτικές Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας: Startuppers μιλούν για τις εμπειρίες τους».
- Η EnzyQuest είναι μια νέα εταιρεία βιοτεχνολογίας. Δημιουργήθηκε στα τέλη του 2019 και εδράζεται στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης. Αντικείμενο της είναι η ανάπτυξη ενζύμων/αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται σε ερευνητικές μεθόδους στη Βιοτεχνολογία και στη Μοριακή Διάγνωση. Ενδεικτική εφαρμογή των προϊόντων της EnzyQuest είναι η μοριακή διάγνωση ιών, όπως του κορονοϊού. Είναι εντυπωσιακό ότι είναι και η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που, μεταξύ άλλων, δεν εισάγει αλλά παράγει και διαθέτει το δικό της κιτ RT-PCR για την ανιχνευση του SARS CoV2. Η παραγωγική γραμμή της EnzyQuest, είναι πιστοποιημένη με διεθνή πρότυπα καθιστώντας την πρώτη στο Ελληνικό οικοσύστημα στον χώρο της μοριακής διάγνωσης. Στο ίδιο πλαίσιο έχει λάβει τη σχετική αδειοδότηση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Πέρα από την παραγωγή, η EnzyQuest ποντάρει και στην καινοτομία, με ενδεικτικό παράδειγμα τη χρήση υπολογιστικών συστημάτων για την ταυτοποίηση και ανακάλυψη ενζύμων με νέες ιδιότητες και πρωτοπόρες εφαρμογές. Στις πρόσφατες επιτυχίες της εταιρείας συγκαταλέγονται η ανάπτυξη μοριακής τεχνικής για την ανίχνευση μεταλλαγών του κορονοϊού συνδράμοντας στον επιδημιολογικό τους έλεγχο καθώς και η ανάπτυξη και εφαρμογή του πρωτοκόλλου ανίχνευσης του κορονοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης. Με τη συνεχή προσθήκη παραδοσιακών και καινοτόμων προϊόντων, η EnzyQuest φιλοδοξεί να αναπτυχθεί και καθιερωθεί στην παγκόσμια αγορά της Μοριακής Διάγνωσης, έναν από τους πιο ραγδαία αναπτυσσόμενους διεθνώς.
- Η BIOPIX-T είναι πιστοποιημένη εταιρεία που ασχολείται με την ανάπτυξη συσκευών και ΚΙΤ μοριακής διάγνωσης. Η εταιρεία στοχεύει σε αγορές που σχετίζονται με την διάγνωση στο σημείο ενδιαφέροντος (ή φροντίδας), όπως μικρές ή κινητές ιατρικές δομές σε απομακρυσμένα σημεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, φαρμακεία, διαγνωστικά και μικροβιολογικά κέντρα.
- Η SMATHI κατασκευάζει ηλεκτρονικές συσκευές και συστήματα με δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου μέσω του διαδικτύου (IoT). Οι συσκευές αυτές μπορούν να εγκατασταθούν σε σπίτια, γραφεία, τουριστικά καταλύματα, χώρους στάθμευσης κ.α, προσδοκώντας να μπορεί ο χρήστης να ελέγξει το χώρο απομακρυσμένα με εύκολο και πρακτικό τρόπο. Για τον απομακρυσμένο έλεγχο έχει σχεδιαστεί web-based εφαρμογή cloud, η οποία δίνει πρόσβαση στο χρήστη μέσω οποιουδήποτε smartphone, tablet η ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς φοιτητές και σε ερευνητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Πανεπιστήμιου Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο Αμφιθέατρο «Μανούσου Μανουσάκη» (Αίθουσα Γ2.1), την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 και ώρα 14:00 – 16:00. Θα πραγματοποιηθεί υβριδικά και θα υπάρχει δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής μέσω της πλατφόρμας Zoom:
https://tuc-gr.zoom.us/j/97144295699?pwd=ZW03NE9YQlhxTHpid2JCYXQyT1l3Zz09
Meeting ID: 971 4429 5699
Password: 523998