26/4/2012: 'Η Ελλάδα Καινοτομεί!'x2: ξεκινά ο 2ος Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας

Ο δεύτερος διαγωνισμός εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» που διοργανώνεται από τον ΣΕΒ και τη Eurobank ξεκινάει! Από σήμερα, και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012, υποβάλλετε τις υποψηφιότητές σας σε μία από τις δύο κατηγορίες του διαγωνισμού και μπορεί να είστε εσείς ο νικητής!

Η μεγάλη ανταπόκριση της ερευνητικής κοινότητας στο πρώτο κάλεσμα του «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» και η ενθουσιώδης υποδοχή της ιδέας αυτής τόσο από τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και από το ευρύτερο κοινό, οδήγησε τον ΣΕΒ και τη Eurobank στην απόφαση να θεσμοθετήσουν το διαγωνισμό, δίνοντας την ευκαιρία σε ακόμα περισσότερες ομάδες και ερευνητές να αναδείξουν το έργο τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να έρθουν ακόμα πιο κοντά στην επιχειρηματική υλοποίηση των ιδεών τους.

Στόχος, και φέτος, του διαγωνισμού είναι η ενθάρρυνση της έρευνας και παραγωγής καινοτομίας καθώς και της εξωστρέφειας, ως βασικής φιλοσοφίας για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και την προβολή των δημιουργικών και παραγωγικών δυνατοτήτων της. Στόχος ακόμα είναι η ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα στην επιχειρηματική κοινότητα, τους εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού κλάδου, τους ερευνητές και τους φορείς καινοτομίας, έτσι ώστε οι καινοτόμες ιδέες και προϊόντα να βρουν το δρόμο προς την επιχειρηματική αξιοποίησή τους.

Τα βραβεία του διαγωνισμού είναι χρηματικά: €15.000 για τον πρώτο νικητή και €8.000 για τον δεύτερο, κάθε μιας από τις δύο κατηγορίες (Εφαρμοσμένη Έρευνα και Καινοτομία). Τα οφέλη όμως του διαγωνισμού είναι πολλά περισσότερα: οι 20 προτάσεις που θα περάσουν στην δεύτερη φάση μετά από την αρχική αξιολόγηση, θα παρουσιαστούν σε ανοιχτές για το κοινό εκθέσεις και σε επιστημονικές ημερίδες σε ολόκληρη τη χώρα, θα έρθουν σε επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο και θα προβληθούν μέσα από τις έντυπες και ηλεκτρονικές εκστρατείες δημοσιότητας του διαγωνισμού!

Η υποβολή των προτάσεων γίνεται ηλεκτρονικά, εδώ.

Εδώ επίσης θα βρείτε και όλες τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού (προκήρυξη, κανονισμοί, επιτροπή, χρονοδιαγράμματα, έντυπα υποβολής κλπ). Και επίσης, από φέτος, στο επίσημο site του διαγωνισμού θα βρίσκετε κείμενα, δημοσιεύματα, άρθρα και γενικά πληροφοριακό υλικό γύρω από θέματα έρευνας και καινοτομίας, αλλά και τα προφίλ των περσινών φιναλίστ, παρουσιάσεις καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών και πολλά ακόμα.

Η Ελλάδα που καινοτομεί σας περιμένει για ακόμα περισσότερα νέα και απόψεις σχετικές με την καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη!

Αν τα τελευταία τρία χρόνια έχετε αναπτύξει ένα προϊόν εφαρμοσμένης έρευνας ώριμο για εμπορική αξιοποίηση, ή ένα προϊόν ή υπηρεσία με πραγματικά καινοτόμα χαρακτηριστικά, τώρα είναι η ευκαιρία σας. Και, αν διστάζετε ακόμα, διαβάστε τα λόγια δύο εκ των περσινών νικητών που προτείνουν σε όσους διαθέτουν ένα προϊόν ή υπηρεσία, να συμμετέχουν στον 2ο διαγωνισμό:

«Θα έχουν μία καλή ευκαιρία να τεστάρουν την αποτελεσματικότητα των προϊόντων ή των λύσεων που αναπτύσσουν όχι μόνο σε επίπεδο σύλληψης, αλλά εφαρμογής και ανταπόκρισης από την αγορά», τονίζει ο κ. Πολίτης, επικεφαλής της ομάδας της Raycap που έλαβε το α' βραβείο στην κατηγορία Εφαρμοσμένη Έρευνα, με τον κ. Βαρελά από την ομάδα της Danaos που πήρε το β' βραβείο στην ίδια κατηγορία, να προσθέτει ότι «όποιος αισθάνεται ότι έχει κάτι καλό, πρέπει να συμμετάσχει». Ή, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρελάς, «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, δήλωσε για την προκήρυξη του 2ου διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας: «Η πρωτοβουλία του ΣΕΒ και της Eurobank έχει τον στόχο να υπερπηδήσει τα θεσμικά εμπόδια στην καινοτομία και να καταδείξει ότι μέσα σ' ένα θεσμικό πλαίσιο ελευθερίας στη σκέψη και στην πράξη, η καινοτομία μπορεί να ανθίσει. Στόχος μας είναι πάντα να αναδείξουμε το πλούσιο σε ιδέες και ανθρώπους υπέδαφος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, να προσφέρουμε ελπίδα και προοπτική σ' αυτούς που θέλουν και μπορούν και να συνεισφέρουμε στην έξοδο της χώρας μας, όχι απλά από το οικονομικό, αλλά πολύ περισσότερο, από το διανοητικό τέλμα στο οποίο έχει πέσει».

Ο κ. Δασκαλόπουλος σημείωσε ιδιαίτερα τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών στη σημερινή συγκυρία όταν «με τα πόδια της χώρας στον γκρεμό, σύσσωμες και πολυπληθείς κοινωνικές ομάδες μάχονται την αλλαγή. Είναι θέμα κουλτούρας - και στην Ελλάδα η κουλτούρα της καινοτομίας που φέρνει την κοινωνία της γνώσης, στηρίζει την ανταγωνιστική ανάπτυξη και θεμελιώνει τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, χρειάζεται φροντίδα και προσπάθεια για να ανθίσει».

«Πιστεύοντας ακράδαντα πως καινοτομία και επιχειρηματικότητα συνθέτουν το αναγκαίο δυναμικό δίπολο που ορίζει το πλαίσιο της νέας στρατηγικής ανάπτυξης που θα οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον συνάντησης για τις δημιουργικές δυνάμεις της επιστημονικής και της επιχειρηματικής κοινότητας στη χώρα μας και να χτίσουμε μεταξύ τους γέφυρες δημιουργικής συνεργασίας», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG, κ. Νικόλαος Νανόπουλος, με την ευκαιρία της έναρξης του 2ου διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!». «Ως τραπεζικός οργανισμός με θέση και ρόλο στο οικονομικό γίγνεσθαι, η Eurobank τοποθετείται ενεργά και με συνέπεια στον πυρήνα της μεγάλης προσπάθειας για έξοδο της χώρας από την κρίση», σημείωσε ο κ. Νανόπουλος. «Αισθανόμαστε την ευθύνη και έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να δραστηριοποιούμαστε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που υπηρετούν τους αναπτυξιακούς στόχους και στηρίζουν τις υγιείς δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Σε αυτή τη δέσμευση θα παραμείνουμε συνεπείς με εμπιστοσύνη στις ικανότητες της χώρας και των ανθρώπων της».

Τη σημασία της επένδυσης στην έρευνα και την καινοτομία υπογράμμισε ενόψει του νέου διαγωνισμού ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG, κ. Νικόλαος Καραμούζης, σημειώνοντας ότι «οι επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική πηγή ανάπτυξης για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Για να συγκλίνει η Ελλάδα στα μέσα επίπεδα των χωρών της Ε.Ε. των 27, πρέπει να τριπλασιάσει τις δαπάνες αυτές σε 2% του ΑΕΠ από 0,6% του ΑΕΠ σήμερα».

Η έμφαση στην έρευνα και τη σύνδεσή της με την επιχειρηματικότητα αποτελεί οικονομική αλλά και κοινωνική προτεραιότητα: «η ενίσχυση του ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού και των δαπανών που κατευθύνονται στην έρευνα και την τεχνολογία, πρέπει να αποτελέσει έναν από τους κεντρικούς άξονες αναπτυξιακής πολιτικής», τονίζει ο κ. Καραμούζης. «Ο ακαδημαϊκός χώρος και η πολιτεία οφείλουν να αφουγκράζονται τις εκάστοτε απαιτήσεις της αγοράς, ώστε το ανθρώπινο δυναμικό να μπορεί να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες οικονομικές και επιχειρηματικές συνθήκες στην Ελλάδα και διεθνώς».