Η Γιάννα Αγγελοπούλου μαζί με το Clinton Global Initiative University, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της συμμετοχής Ελλήνων φοιτητών σε ενέργειες κοινωνικής δράσης και επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, στηρίζει και φέτος, για τέταρτη κατά σειρά χρονιά, συμμετοχές σε πρόγραμμα διεθνούς ευαισθητοποίησης και κατάρτισης για το 2016. To CGIU 2016 θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Berkeley των Η.Π.Α. (Καλιφόρνια) στις 1-3 Απριλίου 2016.
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι στο τελευταίο έτος σπουδών τους ή σε μεταπτυχιακό επίπεδο (όχι επίπεδο διδακτορικού) σε Ελληνικά ΑΕΙ ή ΤΕΙ, σε γνωστικά αντικείμενα με συνάφεια προς τους στόχους που περιγράφονται στην συνέχεια και με πλήρη λειτουργική γνώση Αγγλικών (καθώς οι εργασίες του Προγράμματος είναι στα Αγγλικά).
ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ
Το Πρόγραμμα αναπτύσσεται φέτος στην Ελλάδα και αφορά φοιτητές που προτίθενται να δραστηριοποιηθούν, με έμφαση ιδίως στους τομείς:
- της αναγκαίας στροφής προς τον πρωτογενή τομέα, καθώς και σε πρότυπες ή/και περιβαλλοντικά φιλικές καλλιέργειες
- της ανάδειξης και εφαρμογής τεχνολογικών ιδίως καινοτομιών, με στόχο την επιχειρηματικότητα και την δημιουργία θέσεων εργασίας
- καθώς και της προώθησης πρωτοβουλιών σε ζητήματα δημόσιας υγείας.
Η πείρα των προηγούμενων διοργανώσεων έχει δείξει οτι η απόδοση των προτεινόμενων σχεδίων είναι βέλτιστη, όταν αναλαμβάνονται από ομάδες.
Όσοι επιλεγούν, θα έχουν την ευκαιρία - με πλήρη κάλυψη των δαπανών τους - να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και κατάρτισης στο Πανεπιστήμιο Berkeley στο πλαίσιο του Clinton Global Initiative University, όπου θα εξοικειωθούν με μεθόδους και διαδικασίες οργάνωσης, ανάπτυξης και εκτέλεσης προγραμμάτων κοινωνικής δράσης και καινοτομίας. Κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν - υποστηριζόμενοι οικονομικά - τη γνώση και την εμπειρία που θα έχουν αποκομίσει καθώς και τους σχεδιασμούς τους, σε συνεργασία με ήδη υφιστάμενες πρωτοβουλίες ή συγκροτημένους φορείς κοινωνικής δράσης και επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν από την Γραμματεία του προγράμματος και από Επιτροπή Επιλογής, που συγκροτείται για τον σκοπό αυτό, από τον Ναπολέοντα Μαραβέγια, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον Θόδωρο Πελαγίδη, Καθηγητή Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τον Γιάννη Τούντα, Καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Holly Sargent, τ. Associate Dean του Kennedy School of Government του Harvard.
Η αξιολόγηση για την τωρινή σειρά υποψηφιοτήτων θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην δυνατότητα των προτεινόμενων σχεδίων να ενσωματώσουν διάσταση βιωσιμότητας, δηλαδή συνέχισης της λειτουργιάς τους αυτόνομα και μετά την λήξη της στήριξής τους από το παρόν πρόγραμμα, καθώς και στην δημιουργία συνεργειών με άλλες δράσεις.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ - ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Για την διαδικασία επιλογής οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά βεβαίωση τίτλου σπουδών (.jpg ή .pdf), σύντομο και συνεκτικό βιογραφικό τους (.doc ή .pdf), φωτογραφία 4Χ5 εκ. (.jpg) (τα παραπάνω θα ανέβουν στο site από το πεδίο 21 της application form) και σύντομο, μέχρι 500 λέξεις κείμενο, το οποίο να ενδεικνύει το ενδιαφέρον τους για έναν από τους τομείς δραστηριοποίησης της πρόσκλησης αυτής, καθώς και τον τρόπο προσέγγισης/υλοποίησης της πρότασής τους (application form πεδίο 20).
Όσοι προεπιλεγούν θα έχουν προσωπική συνάντηση με την Επιτροπή για την τελική επιλογή, όπου και θα κληθούν να παρουσιάσουν ενα βασικό business plan της σχεδιαζόμενης δράσης τους.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015.
Η υποβολή και η ανάρτηση των δικαιολογητικών γίνονται στη φόρμα, πατήστε εδώ
Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει στις ΗΠΑ, στο διάστημα 1-3 Απριλίου 2016. Μετά την επιστροφή, η εφαρμογή στην πράξη, στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωνικής δράσης και επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2016. Προκειμένου να χορηγηθεί η προβλεπόμενη ενίσχυση, ύψους μέχρι 10.000 ευρώ ανά επιλεγόμενο σχέδιο, είναι αναγκαίο οι συμμετέχοντες του προγράμματος να έχουν έλθει σε συμφωνία με την οργάνωση ή φορέα όπου θα πραγματοποιηθεί στην πράξη η εφαρμογή και να συγκεκριμενοποιηθεί το προταθέν business plan των δράσεων.
Μετά την λήξη της περιόδου εφαρμογής, Έκθεση Υλοποίησης θα περιγράψει τις εμπειρίες, τα προβλήματα και - ελπίζεται - προτάσεις για περαιτέρω αξιοποίηση, που θα συζητηθούν στα πλαίσια του CGIU και σεμιναρίων μεταξύ των συμμετεχόντων.