Πρόσκληση Συμμετοχής φοιτητών/τριών στον Διεθνή Διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας ''Ennovation''

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (International Hellenic University) και το University of Nicosia διοργανώνει για όγδοη συνεχή χρονιά τον Διεθνή Διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Νέας Επιχειρηματικότητας (Ennovation) και προσκαλεί φοιτητές/τριες να δηλώσουν συμμετοχή. Ενεργοί υποστηρικτές του διαγωνισμού είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Πατρών και ένα δίκτυο συνολικά 14 Πανεπιστημίων από όλη την Ελλάδα.

Τι είναι ο διαγωνισμός

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Ψηφιακής Καινοτομίας (Digital Innovation and Entrepreneurship) είναι ένας διαγωνισμός που εστιάζει στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία στην ψηφιακή επιχειρηματικότητα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στο κομμάτι της ψηφιακής επιχειρηματικότητας και να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες σχετικά με το e-business.

Στόχος του διαγωνισμού

Στόχος του διαγωνισμού είναι να αναδειχθεί η νεανική καινοτομία στην ψηφιακή επιχειρηματικότητα και ναπροωθηθούν νέες επιχειρηματικές ιδέες με βάση: 
• Την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες 
• Την εξωστρέφεια 
• Την ελληνική προστιθέμενη αξία 
• Την ανταγωνιστικότητα στις διεθνείς αγορές 
• Τη βιώσιμη ανάπτυξη

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού εντάσσεται από το 2014 και μία νέα ροή προτάσεων που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία και την επιχειρηματική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και λύσεων που έχουν αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα πολυετούς ή εξειδικευμένης έρευνας. Οι προτάσεις που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της ροής αυτής θα αξιολογηθούν και διακριθούν χωριστά από τις υπόλοιπες.

Σε ποιους απευθύνεται

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι ανοικτή και δωρεάν και μπορούν να συμμετάσχουν ομάδες από 2 έως 5 άτομα. 
Στο διαγωνισμό μπορούν να καταθέσουν την επιχειρηματική τους ιδέα όλα τα μέλη της Ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας όπως υποψήφιοι διδάκτορες, ερευνητές, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από όλα τα πανεπιστημιακά και ανώτατα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας καθώς και από πανεπιστήμια της Ευρώπης.

Στάδια του Διαγωνισμού

Στάδιο 1ο : Υποβολή Επιχειρηματικής Ιδέας

Κάθε ομάδα φοιτητών θα πρέπει να στείλει μια σύντομη περιγραφή 3-5 σελίδες, σε μορφή PDF, DOC ή DOCX) τηςεπιχειρηματικής της ιδέας μέχρι τις 30 Απριλίου 2015, που θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

• Τίτλο της επιχειρηματικής πρότασης και το όνομα της εταιρείας
• Tους στόχους της επιχειρηματικής ιδέας
• Το προϊόν ή την υπηρεσία που θα προσφέρει και την σχετική τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσει
• Πού καινοτομεί και ποιό το συγκριτικό πλεονέκτημα του προϊόντος/υπηρεσίας
• Το καταναλωτικό κοινό που απευθύνεται, ποιες είναι οι υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας και τους τρόπους προώθησης του προϊόντος στην αγορά
• Περιγραφή του τρόπου παραγωγής και διάθεσης του προϊόντος
• Πηγές εσόδων και δαπάνες

Προσοχή: Η επιχειρηματική ιδέα δεν είναι επιχειρηματικό πλάνο

Στάδιο 2ο: Υποβολή Επιχειρηματικού Πλάνου

Η επιστημονική επιτροπή του διαγωνισμού θα επιλέξει τις ομάδες με τις πιο καινοτόμες ιδέες, οι οποίες θα πρέπει ναπροετοιμάσουν ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό μοντέλο καθώς και ένα prototype ή mockup demo μέχρι τις 15Ιουλίου 2015(η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα). Το επιχειρηματικό πλάνο θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ανάλυση χρηματοοικονομικής κατάστασης και περιγραφή της διοίκησης της επιχείρησης καθώς και ένα link με το πρωτότυπο(αν είναι διαθέσιμο).

Οι ομάδες επισυνάπτουν το επιχειρηματικό τους πλάνο και το στέλνουν με mail στο ennovation<στο>aueb.gr με θέμα: “Ennovation 2015: Business plan submission – Business proposal title“

3ο Στάδιο: Τελική Παρουσίαση των Επιχειρηματικών Πλάνων και του Πρωτότυπου

Τέλη Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η τελική φάση του διαγωνισμού όπου οι καλύτερες ομάδες καλούνται να παρουσιάσουν σε μία επιτροπή από ειδικούς σε θέματα καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, ηλεκτρονικού επιχειρείν, venture capital και πληροφορικής το prorotype business plan. Η επιτροπή αυτή επιλέγει τις νικήτριες ομάδες, οι οποίες θα λάβουν mentoring και υποστήριξη μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015.

Σημαντικό: Τα πνευματικά δικαιώματα των επιχειρηματικών ιδεών και επιχειρηματικών σχεδίων που κατατίθενται στον διαγωνισμού ανήκουν στους δημιουργούς τους και παραμένουν εμπιστευτικά.

Βραβεία-Υποστήριξη

Οι νικητές θα λάβουν σημαντικά χρηματικά βραβεία από χορηγούς του διαγωνισμού. Επιπλέον, οι ομάδες που θα προκριθούν θα υποστηριχθούν με παροχή δωρεάν υπηρεσιών από το Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACE) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τέλος, θα δοθεί δυνατότητα για διεθνή δικτύωση στο πλαίσιο του European Virtual Accelerator EU-XCEL (www.euxcel.eu).

Για να δείτε την ανακοίνωση του διαγωνισμού επισκεφτείτε τον σύνδεσμο 
Για απορίες και πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό μπορείτε να στείλετε mail στο ennovation<στο>aueb.gr ή επισκεφτείτε το www.ennovation.gr